Page content

article content

Hoe een website maken?

Website maken: Waarom ga je deze website gids leuk vinden?

 • Specifiek voor beginners: Deze website gids is zeer gedetailleerd en makkelijk te volgen, zelf als je niet technisch bent!
 • Up-to-date: Andere website gidsen zijn niet meer van deze tijd en ik update deze gids elke maand
 • Makkelijk op te zetten: Je hebt een mooie, mobielvriendelijke website in minder dan een uur
 • Juiste platform: Uw website staat op het meest gebruikte platform op het internet

En mocht u vragen hebben, ik help u gerust!

3 Stappen in deze gids

Je zal leren hoe je:

 1. een website platform moet kiezen
 2. het juiste website adres
 3. je website opzetten en veranderen

Stap 1: Kies het juiste website platform

Vooraleer we het gaan hebben over de kleuren van je website of de domeinnaam, gaan we eens kijken met welk platform we je website gaan bouwen.

Wat bedoel ik nu met “platform”?

Wanneer ik vroeger mijn eerste websites maakte, waren de meeste websites gebouwd met HTML code, CSS,… Allemaal van nul beginnen. En dit duurt lang om dit allemaal onder de knie te krijgen.

Daarom denken de meeste mensen dat een website bouwen van nul zeer moeilijk is en veel codering vraagt. Maar dat is niet langer waar!

In 2016, een content management system zoals WordPress maakt het mogelijk dat iedereen een website kan maken.

Om het makkelijk uit te leggen, een content management systeem (of een platform waar je een website bouwt) is een gebruiksvriendelijk platform om websites te bouwen en je eigen content online op te posten. In plaats van losse HTML pagina’s te gebruiken.

De drie populairste website platformen in 2016:

Populaire website platformen

Zoals je kan zien op de statistieken hierboven, bijna de helft van de websites op het internet is gebouwd op WordPress.

Waarom is WordPress beter dan de rest?

Omdat er op dit punt geen betere of makkelijkere manieren zijn om een website te bouwen… Maar nog meer belangrijk

 • Het is volledig gratis, met verschillende lay-outs waar jij uit kan kiezen. 

WordPress kost niets om te gaan downloaden of installeren en er is een enorme community die voor u verschillende mooie thema’s en templates hebben gemaakt. Zo zal uw website altijd uniek blijven!

 • Het is zeer gebruiksvriendelijk voor beginners!

Als je Microsoft Word kunt gebruiken, dan weet je al hoe je je eigen artikels op je website moet plaatsen. WordPress kan worden uitgebreid met verschillende gratis plugins dat uw website functioneler maken. Met deze “plugins” kan je contactformulieren toevoegen, foto galerijen, … Je denkt het en er zal wel een plug-in voor bestaan.

 • Kleine of grote site? Het maakt niet uit…

Voor een kleine blog tot een mooie business website en een online webshop. WordPress kan het allemaal. WordPress wordt gebruikt door eBay, Nasa,…

 • Uw website zal mobiel en tablet vriendelijk zijn

De website dat je zal bouwen zal responsive zijn en er goed uit zien op elke smartphone, tablet,.. Je hoeft zelf geen website bouwer in te huren voor dat!

 • Er is een GIGANTISCHE community om u te helpen

Wanneer je iets niet weet kan je het makkelijk terugvinden. Op WordPress zelf is er een grote database met verschillende hulpbronnen en op Youtube kan je ook verschillende gidsen terugvinden.

Natuurlijk, zijn er nog andere CMS platformen zoals:

Drupal is een populair platform voor website developers en mensen met codering ervaring. Maar het duurt zeer lang om dit platform onder de knie te krijgen en is daarom een slechte keus voor beginners.

Joomla is vergelijkbaar met WordPress en werkt uitstekend voor online winkels, maar je hebt wel een beetje kennis over code nodig.

Maar voor beginners raad ik absoluut WordPress aan!

Het is het makkelijkste platform waar ik ooit met heb gewerkt, het is flexibel genoeg voor ondernemingen, bloggers, freelancers, artiesten,…

En ik vind het absoluut zalig dat mensen zelf een website bouwen. Dus wees niet bang om eens uw website te tonen aan mij! Ik heb al verschillende mensen geholpen tijdens het proces van hun website te maken en ik geef mijn eerlijke mening. Dus vergeet mij niet te contacteren via dit contactformulier.

In stap 2: gaan we het hebben over hoe je een domeinnaam moet kiezen en een hosting company kiezen. 

In stap 3: eens je een domeinnaam en hosting hebt, zal ik tonen hoe je je WordPress website moet installeren en veranderen. Geen nood! Ik ben hier om u te helpen.

Stap 2: Kies de juiste domeinnaam en hosting voor uw website

Voor een nieuwe website online, heb je twee zaken nodig:

 • Een domeinnaam (een webadres zoals uwwebsitenaam.be)
 • Hosting (een dienst dat uw website gaat connecteren met het internet)

Het WordPress platform zelf is gratis, maar de domein naam en hosting zullen u ongeveer 5€ per maand kosten. Je zal er niet failliet van gaan!

Uw website op uw eigen domeinnaam ziet er veel professioneler uit dan een website te hebben op www.uwwebsite.gratiswebsite.be. En het is echt betaalbaar.

Plus, uw hosting bedrijf zorgt ervoor dat uw website rapper wordt geladen en zorgt dat ook uw website niet verdwijnt van het internet.

Waar ga ik nu een domeinnaam gaan halen en hosting?

Ik gebruik meestal www.siteground.com of www.transip.be of www.one.com voor een domeinnaam en hosting voor mijzelf of mijn klanten.

Deze zijn zeer betaalbaar en hebben een goede dienst na verkopen. Wanneer je een domeinnaam hebt, krijg je ook een persoonlijk email account zoals naam@uwwebsite.be Wat er al weer professioneler uitziet dan @gmail of @yahoo.

Mocht je al een domeinnaam hebben of hosting? Ga dan verder naar stap 3, daar leg ik uit hoe je je website nu moet gaan opzetten.

Welke naam zou ik gebruiken?

Een makkelijk punt om te starten:

 • Als je een website maakt voor uw onderneming, uw domeinnaam zou hetzelfde moeten zijn met de naam van uw onderneming. Bijvoorbeeld: www.ondernemingsnaam.be
 • Als je een website wilt maken voor jezelf dan neem je best je eigen naam. Zoals ik heb gedaaan www.dietervandenheede.be

De meeste domeinnamen eindigen met .be of .com of .net .org maar de laatste tijd heb je ook nieuwe extensies zoals .tips .biz .vlaanderen

Mijn beste advies? Ga voor een normale extensie zoals .com .net .be. .org

Nog een paar extra tips voor een domeinnaam?

Hier zijn nog enkele zaken die u kunnen helpen met het kiezen van een domeinnaam:

 • Is het makkelijk te onthouden? Kort, makkelijke domeinnamen zijn veel beter om te onthouden. Als je domeinnaam te lang of raar gespeld is gaan bezoekers het minder rap onthouden
 • Is het catchy? Je wilt een naam dat makkelijk van de tong rolt en beschrijft wat je doet. Een coole naam vinden is moeilijk. Er zijn momenteel 150 miljoen actieve domeinnamen. Maar je zal wel één vinden! Een boek dat mij al heeft geholpen bij klanten is “Hello My Name Is Awesome – Alexandra Watkins’

Hello my name is awesome book

Er is wel nog een extra regel, als jij het een leuke naam vindt, ga ervoor!

Dingen dat je moet doen voor de volgende stap:

 • Ga gaan brainstormen voor een unieke domeinnaam dat staat voor uw onderneming, site of blog.
 • Ga naar een hosting bedrijf en bestel een domeinnaam en hosting

Stap 3: Uw wordpress website gaan opzetten

Eens je je domeinnaam en je hosting hebt gekocht, ben je op de goede weg!

Nu is het tijd om uw website te gaan lanceren. Het eerste dat je wilt doen is WordPress gaan installeren op uw domeinnaam.

Er zijn twee manieren om WordPress te gaan installeren op uw domeinnaam. De één veel makkelijker dan de ander.

1 klik installatie voor websites zoals WordPress

Bijna elk hosting bedrijf heeft wel deze functie. Je klikt gewoon op de knop WordPress installeren op uw website en voila. Het is geïnstalleerd.

Dit zijn waarschijnlijk de stappen die je gaat moeten volgen (is meestal wel gelijk voor elk hosting bedrijf)

 1. Login hosting account
 2. Ga naar uw controlepaneel
 3. Zoek naar het WordPress icoon
 4. Klik op de domeinnaam waar je je website wilt op gaan installeren
 5. Klik op Nu installeren en je krijgt toegang tot uw nieuwe wordpress website

Manuele installatie

De tweede manier is dat je het manueel gaat moeten installeren. Sommige hostingbedrijven geven die service niet. Eerlijk? Maak het jezelf makkelijk en ga naar een ander hostingbedrijf.

Kies een thema/template voor uw website

Eens je je website op WordPress succesvol hebt geïnstalleerd, dan zie je een zeer basic website.

Maar je wil toch niet op iedereen gaan lijken hé? Daarom heb je een thema nodig. Dit is een template dat toont hoe je website er zou kunnen uitzien. Zie een voorbeeld hieronder:

Voorbeeld template website

 

En nu wordt het leuk: er zijn duizenden, tienduizenden thema’s waar je uit kan kiezen en die je kan aanpassen aan de specifieke noden voor uw website.

Waar vind je nu een thema?

1. Login in wordpress dashboard

Mocht je niet zeker zijn hoe je dit moet doen ga dan naar www.uwwebsite.be/wp-admin

Dit is hoe het wordpress dashboard eruitziet:

 

Wordpress dashboard voorbeeld

Alles staat mooi op volgorde en mocht dit allemaal een beetje te veel zijn voor u. Geen nood, ik ben er voor je!

2. Ga naar de gratis thema’s

Eens je in het dashboard bent, heb je toegang tot 1500 gratis thema’s. Ga naar weergave (in de linkerkolom) en klik op thema’s. Ga dan naar nieuwe toevoegen en bekijk al de WordPress thema’s die beschikbaar zijn.

Als je een meer professioneel of elegant thema wilt kan je nog altijd een thema gaan kopen op www.themeforest.net en zo’n thema’s kosten ook niet zo veel geld.

Maar vooraleer je dit doet, raad ik u echt aan om eerst wat tijd te gaan spenderen in de gratis thema’s. Veel van hen zien er zeer professioneel uit.

Wordpress thema voorbeeld

Zoals je kan zien hierboven, een thema vinden voor uw website is makkelijk.

Je kan zoeken op specifieke zoekwoorden of filters om een thema te vinden in uw stijl. Voor het perfecte thema te vinden, kan er wel wat tijd overgaan maar het zal het waard zijn!

En kijk voor de thema’s die “responsive” zijn, dit betekent dat ze er goed uit zien op mobiele apparaten zoals een smartphone, tablet,…

Dus geef een paar zoekwoorden en je zal wel iets vinden dat je graag ziet!

3. Installeren van uw nieuwe thema

Eens je een thema hebt gevonden dat je graag ziet, klik gewoon op installeren en dan op activeren.

Installeren wordpress thema

BELANGRIJK: Het veranderen van thema zal niet uw pagina’s, artikels, of andere content verwijderen. Je kan zoveel als je wilt van thema veranderen, je zal niet verliezen wat je al gemaakt hebt.

Hoe kan ik content gaan plaatsen op mijn website en nieuwe pagina’s maken?

Wanneer uw website geïnstalleerd is, ben je klaar om content te gaan maken. Laten we eerst was basis zaken overlopen:

Een pagina toevoegen en veranderen

Wil je graag een “diensten” pagina of een “over ons” pagina (in je menu bovenaan je website)

 1. Ga naar de linkerkolom in je WordPress dashboard en zoek naar pagina’s en druk op nieuwe pagina.
 2. Eens je hierop hebt geklikt, zal je een nieuw scherm vinden dat lijkt op Microsoft Word. Je kan tekst toevoegen, afbeeldingen en nog veel meer. Je moet het dan wel opslaan wanneer je klaar bent.

Je pagina toevoegen aan het menu

Je wilt nu dat je nieuwe pagina is toegevoegd aan uw menu op uw website.

 1. Als je nog in de pagina zit klik op opslaan
 2. Klik dan op weergave en menu’s in de linkerkolom van het WordPress Dashboard
 3. Vind de pagina dat je gemaakt hebt en voeg het toe bij de lijst door op checkbox te gaan markeren en klik dan op aan menu toevoegen
 4. Als je de volgorde wilt gaan veranderen in de menustructuur kan je dit makkelijk te doen door een box te nemen en deze te verslepen
 5. Vergeet ook niet bij de menu instellingen te zetten waar uw menu moet komen
 6. En sla dan uw menu op

Pagina toevoegen aan menu in wordpress

Artikels toevoegen en veranderen

Als je een blog wilt op uw website dan ga je naar berichten moeten gaan. Je kan uw berichten dan ook in verschillende categorieën plaatsen.

Hier is wat je doet:

Creëer een nieuwe categorie door naar posts te gaan en dan categorieën

Of

Maak een blog post door naar posts te gaan en dan nieuw bericht. Eens uw artikel klaar is, dan kan je het toevoegen bij de categorie dat je wilt.

Eindeloze veranderingen

In dit stuk ga ik het hebben over enkele basis dingen dat je kan veranderen op je website en waar ik veel vragen over krijg.

Het veranderen van uw Titel en Tagline

Pagina titels tonen aan uw bezoekers waar uw website om draait. En ze zijn ook belangrijk voor de zoekmachine resultaten. Dus je moet zeker zoekwoorden hebben in uw paginatitel.

Je moet ervoor zorgen dat je voor elke pagina op je website een unieke titel maakt. Vb. Hoe een website maken.

Als je de titel wilt weten van deze pagina dan beweeg je met je muis over de tab bovenaan je web browser.

Taglines worden toegevoegd op het einde van elke pagina.

Om uw tagline te veranderen ga opnieuw naar de linkerkolom en naar instellingen. Bij instellingen druk je dan op algemeen en daar vul je het formulier in:

titel en tagline wordpress website

Reacties afleggen voor pagina’s en artikels

Sommige websites (vooral voor ondernemingen en organisaties) wil je niet dat er mensen gaan reageren op uw pagina’s of artikels.

Hier toon ik u hoe je dit kan afleggen.

 1. Wanneer je een nieuwe pagina aan het maken bent, klik op scherminstellingen bovenaan rechts
 2. Je ziet daar reacties staan
 3. En zet de reacties af

Wil je de commentaren uitzetten op elke pagina op voorhand?

Ga naar instellingen en klik op reacties.

reacties uitzetten op wordpress website

Een statische homepagina

Sommige mensen worden gefrustreerd dat hun homepagina eigenlijk hun artikelpagina is. Dit kan je veranderen door een statische homepagina te maken.

Een statische homepagina is een pagina dat telkens hetzelfde blijft. In vergelijking met een blog waar telkens uw laatste artikels op verschijnen. Dus een statische homepagina toont telkens dezelfde pagina die jij gemaakt hebt.

Zo een statische homepagina opzetten:

 1. Ga naar instellingen en lezen
 2. Kies een statische pagina dat jij gemaakt hebt

Als je geen statische pagina gemaakt hebt, zal WordPress automatisch uw laatste artikels nemen en die tonen op de homepagina.

statische pagina in wordpress

De sidebar of de rechterkolom veranderen

De meeste WordPress thema’s hebben een rechterkolom (in sommige gevallen links).

Als je van deze rechterkolom af wilt of je wilt zaken gaan veranderen erop.

 1. Ga dan naar weergave –> widgets in uw WordPress dashboard (linkerkolom)
 2. Hier kan je dan via een drag ’n drop systeem verschillende boxen in uw sidebar plaatsen of verwijderen

Een plugin installeren om meer uit uw wordpress website te halen?

Wat is een plugin?

Een plugin is een soort van extensie op uw huidige WordPress website. Je zal er extra functionaliteiten met toevoegen.

Het zijn een soort van shortcuts voor uw website om deze functioneler te laten worden, zonder van nul te moeten beginnen.

Je kan plugins gebruiken voor vanalles, voor foto galerijen, voor contactformulieren, voor webshops,….

Hoe installeer ik een plugin?

Om een plugin te gaan installeren ga naar plugins en druk op nieuwe plugin.

Vergeet niet dat er meer dan 25.000 gratis plugins zijn. Eens je een plugin hebt gevonden, klik op installeren en dan moet je de plugin nog gaan activeren.

MAAR: het is ook niet de bedoeling dat je elke plugin gaat installeren.

Om u wat tijd te besparen, ik heb een lijst gemaakt van de meest populaire plugins:

 • Contact form 7: Contact form 7 is een plugin voor contactformulieren. Dus wanneer er iemand op uw contactpagina komt dan kan je deze plugin hier op activeren. Dus wanneer iemand dit formulier invult dan zal dit in uw mailbox terecht komen.
 • Yoast SEO for WordPress: Als je je website meer SEO vriendelijker wilt maken, is deze plugin een absolute must. Het is gratis en super handig! Je kan er vanalles met veranderen zodat uw website makkelijker zal gevonden worden. Een handig artikel hierbij is “Hoe werkt een zoekmachine“. Als je dit concept begrijpt dan zal je de Yoast SEO plugin ook sneller snappen.
 • Google analytics: als je geïnteresseerd bent in uw bezoekers en hun gedrag. Installeer de plugin en connecteer het met uw google account en je bent klaar!

Proficiat! Je bent klaar om te lanceren!

Als je deze gids stap voor stap gevolgd hebt, heb je nu uw eerste WordPress website. Was niet zo moeilijk hé?

Ik hoop dat je deze gids interessant vond en mochten er nog vragen zijn, ik sta klaar om mijn kennis te gaan delen met u.

PS: Mocht je deze gids handig vinden, zou je dan deze pagina kunnen delen op social media? Dit motiveert mij om alles up to date te houden!

 

Comment Section

1 reactie op “Hoe een website maken?


Door Petra Lüdecke op 27 januari 2018

Hallo Dieter
Hartelijk bedankt voor het uitschrijven van deze WordPress tips. Het wordt mijn prioriteit dit jaar om mijn website naar mijn wensen te programmeren. Ik denk dat ik daarbij zeker uw hulp nog ga inschakelen 😊
Met vriendelijke groet
Petra

Plaats een reactie


*